Câteva info neîndulcite despre Ethiopia
Mixul complex de specii și varietăți de cafea originare din Ethiopia fac ca boabele de cafea care provin din aceasta țară să fie unice prin aromele unice pe care le au. Ele sunt recunoscute în întreaga lume prin unicitatea aromelor sale, prin eleganța florală care se regăsește în aceste boabe, prin notele distinctive de arome de citrice sau plante care cresc în jurul arborilor de cafea. Ethiopia este deseori considerată ca fiind locul de naștere al cafelei Arabica deși, cele mai recente studii, indică faptul ca de fapt din Sudul Sudanului ar putea de fapt să fii provenit primele boabe de cafea. Ethiopia nu deține foarte multe ferme de cafea, de fapt dacă vorbim despre fermele de cafea ethiopene, ne putem referi la ele mai degrabă ca grădini, ferme de mici dimensiuni sau plantații, însă deși ca număr sunt puține, în întreaga industrie de cafea din aceasta țară lucrează peste 15,000,000 oameni, de la culegători până la cei care se ocupă de export. Cafeaua crește în mod sălbatic in această țara și este produsă de regulă de fermieri care trăiesc la limita subzistenței datorită faptului că recoltarea și vânzarea cafelei în Ethiopia se realizează doar în câteva luni pe an, respectiv în perioada Octombrie – Decembrie.
Ethiopia are o biodiversitate de specii și varietăți care nu au fost descoperite deocamdată în alte părți ale lumii, multe dintre ele încă sunt in proces de identificare. Datorită mixului de varietăți din soiul Heirloom precum Moka sau Geisha, boabele de cafea din Ethiopia suferă la capitolul uniformizare, deseori având diferențe de mărime sau formă.
Din cauza schimbărilor climaterice, anumite specii sălbatice de cafea sunt în pericol de eradicare deși, parte din aceste specii este posibil să dețină în ADN-ul lor cheia supraviețuirii cafelei. Tocmai multitudinea de varietăți din soiul local Heirloom ar putea fi cheia asigurarii viitorului de cafea în întreaga lume.
Key Facts
– Piață de desfacere la nivel mondial: 4,5%
– Recoltarea: din Octombrie – Decembrie
– Procesarea: natural si prin spălare
– Soiuri cultivate: Arabica și varietațile locale Heirloom
– Locul deținut la nivel mondial la producția de cafea: 5
Recoltarea cafelei in Ethiopia se face manual, bobițele de cireșe fiind culese de pe acelasi arbust o dată, de două ori sau chiar de trei ori pe săptămână, în functie de cum ajung la maturitate.
Ethiopia are o biodiversitate de specii și varietăți care nu au fost descoperite deocamdată în alte părți ale lumii, multe dintre ele încă sunt in proces de identificare. Datorită mixului de varietăți din soiul Heirloom precum Moka sau Geisha, boabele de cafea din Ethiopia suferă la capitolul uniformizare, deseori având diferențe de mărime sau formă.
Din cauza schimbărilor climaterice, anumite specii sălbatice de cafea sunt în pericol de eradicare deși, parte din aceste specii este posibil să dețină în ADN-ul lor cheia supraviețuirii cafelei. Tocmai multitudinea de varietăți din soiul local Heirloom ar putea fi cheia asigurarii viitorului de cafea în întreaga lume.
REGIUNI PRINCIPALE UNDE SE CULTIVĂ CAFEA
Sidamo – Relieful verde și luxuriant din regiunea Sidamo este foarte divers. si tocmai Datorită acestei diversitati aici crește cafea cu o mare varietate de arome: multe dintre ele cu arome fructate sau de citrice, multe dintre ele avînd arome de nuci sau de plante.
Yirgacheffe – In aceasta mică regiune situată in apropiere de Sidamo, cresc unele dintre cele mai fine soiuri de cafea din Ethiopia. Deseori cafeaua de aici are note blânde de lămâie și ușoare caracteristici florale, avînd o textură ușoară si o dulceață foarte bine echilibrată.
Harar – dintre cele mai mai uscate, fierbinți si aproape semănând cu un deșert, această regiune produce cafea cu arome natule, pământoase. Cele mai apreciate varietăți sunt cele cu note de afine sau fructe. În majoritatea lor, varietățile de cafea Harar sunt procesate manual.
Limu si Djimmah – Cafeaua care provine din această regiune este de regulă exportată sub denumirea de LIMU dacă procesarea este Washed (prin spălare) și sub denumirea de DJIMMAH dacă procesarea este naturală. Mai blândă decat cafelele provenite din Sidamo și cafeaua de aici are anumite calități care o fac de apreciat în rândul consumatorilor de cafea.
Lekempti, Wellega si Gimbi – Aceste regiuni produc atat cafea procesată natural cât și cafea procesată prin spălare (washed). Cele mai bune soiuri au textura plină, sunt mai dulci și un gust mai sălbatic decît soiurile provenite din Sidamo sau Yirgacheffe.
Alte regiuni de menționat mai sunt Guji, Amaro, Kaffa, Tepi, Bale, Arsi, Illubabor.
Din Estul Africii, cafeaua din Ethiopia este printre preferatele noastre. Cu arome fine, cafeaua de specialitate din Ethiopia, tip Sidamo Guji este cunoscută pentru corpul ei bogat, plin. Aciditatea scăzută, împletită cu notele de cacao, floral, ceai și lămâie, crează o armonie de miresme și arome care îți vor stârni simțurile la fiecare înghițitură de cafea.
Cafeaua de specialitate din Ethiopia tipul Yirgacheffe este o cafea exotică și surprinzătoare care încântă papilele gustative cu complexul de note florale și fructate. O gură din această băutură seduce iubitorii de cafea prin corpul mătăsos și dulceața pe care o oferă gustului final.
Le gasiti aici, in magazin, împreuna cu toate sortimentele comercializate de noi.