Câteva info neîndulcite despre Tanzania
Din Estul Africii, astăzi va aducem în ceașcă, cafeaua din Tanzania.
Cafeaua din Tanzania poate fi recunoscută foarte ușor de catre cunoscătorii de cafea și asta pentru că se imparte în două categorii distincte. Cea din zona Lacului Victoria, având bob cu corp greu si arome dulci, provenită din soiuri de Arabica si Robusta si care este procesată natural. A doua categorie se distinge prin boabe intense, cu arome de citrice provenite din soiuri de Arabica cultivate în restul tării.
Cafeaua a fost introdusă în Tanzania de către misionarii catolici în anul 1898. În zilele noastre, în Tanzania se cultivă în majoritatea fermelor producătoare de cafea, boabe de Arabica în varietățile de Bourbon, Kent, Nyass și faimoasa Blue Mountain. Din când în când, răzleț, mai găsim și câțiva arbuști de Robusta
ProducÈ›ia de cafea din Tanzania a crescut de la an la an, de la un numar relativ mic de saci, respectiv 753,000 în anii 2014/2015 ajungând la un număr de 1,175,000 de saci în anii 2018/2019. Aproximativ 20% din veniturile din Tanzania ca urmare a exporturilor vin din cafea. Venitul anual per arbust de cafea este destul de mic, pe langă problemele specifice agriculturii din acea zonă, producÈ›ia de cafea se confruntă cu preÈ›uri mici precum si o acută lipsă de echipamente sau specialiÈ™ti cu pregătirre în domeniul cafelei.Â
Aproape toată productia de cafea din Tanzania provine din ferme de familie sau cooperative mici. Aproximativ 450,000 de oameni sunt implicaÈ›i în procesul de cultivare a cafelei iar în toată industria de cafea, lucrează în aproximativ de 2,500,000 oameni.Â
Ca majoritatea cafelei provenite din Africa, odată procesată, cea mai mare parte din producÈ›ia de cafea este scoasă la licitaÈ›ie însă există o singură “fereastră” deschisă pentru cumpărătorii care doresc să cumpere direct de la producători. Această fereastră este o oportunitate pentru cafeaua de foarte bună calitate să fie recunoscută È™i premiată, ajutând în acest fel să fie vândută la preÈ›uri mari, astfel asigurandu-se sustenabilitatea ciclului de producÈ›ie pe termen lung.Â
Key Facts
- Piață de desfacere la nivel mondial: 0,56%
- Recoltarea
- Arabica: din Iulie până în Februarie,Â
- Robusta: din Aprilie până în Decembrie
- Procesarea: Arabica – prin spălare , Robusta – prin procesare naturală
- Soiuri cultivate: 70% Arabica Bourbon, Kent, Nyassa, Blue Mountain, 30% Robusta.
- Locul deținut la nivel mondial la producția de cafea: 16
REGIUNIÂ PRINCIPALE UNDE SE CULTIVÄ‚ CAFEA
La granița dintre Uganda, Rwanda în nord vest și Kenya în est se afla Lacul Victoria. Aici de află cele două zone mari producătoare de cafea din Tanzania Kagera și Bukoba care împreună au o producție care ajunge la 25% din totalul producției de cafea din această țară. Aici se cultivă cafea Robusta care este procesată, în cea mai mare parte, natural.
Mai la sud, în zona Mbeya este o zona mai proaspătă în acest domeniu, o zonă care este în plină dezvoltare si datorită unei generații tinere de cultivatori de cafea.
Tot în sud dar către vest, găsim doua regiuni importante pentru industria cafelei. Ruvuma și Mbinga sunt producătoare de cafea de cel puțin 50 de ani, fiind vechi în domeniu spre deosebire de vecinele din Mbeya și este o zona cu un mare potențial de dezvoltare.
In munții Usambara, care sunt parte din Arcul de Est, cresc două specii de cafea care au fost descoperite recent si astfel numărul de specii de cafea salbatică care cresc pe teritoriul Tanzaniei a ajuns la 16. Acest lucru este îmbucurător pentru intreaga industrie a cafelei deoarece aceste specii salbatice ajută la studierea și conservarea soiurilor de cafea.
Espirito Santo – Este a doua cea mai mare regiune producătoare de cafea din Brazilia, 80% din cafeaua provenită de aici este Robusta. Se gasesc însă È™i câteva plantaÈ›ii de cafea în sudul regiunii, la altitudini mai mari de 1200m deasupra nivelului mării.
Norocoșii crescători de cafea din zona Muntilor Kilimanjaro din regiunile Kilimanjaro si Arusha, au parte de un sol vulcanic iar înalta altitudine din zona munților, asigură cele mai bune condiții pentru creșterea celor mai bune soiuri de cafea din Africa de est.
Noi vă recomandăm din suflet această #cafeadespecialitate. O găsiti aici.