Ethiopia și ceremonia cafelei
Etiopia este o țară situată în Cornul Africii. Legătura dintre producția de cafea și etiopieni este una extrem de strânsă și care datează de secole. Cafeaua este astfel o componentă esențială a culturii și societății etiopiene.
Etiopia este locul de origine a plantei de cafea, Coffea Arabica, fiind în prezent ultima sursă de origine genetică a acesteia. Cu peste 10 000 de varietăți, Etiopia ocupă locul cinci din lume la producția de cafea, acoperind 5% din producția mondială.
Principala activitate a locuitorilor, agricultura, este dedicată în cea mai mare parte producției de cafea, industrie din care trăiește peste 25% din populație și care modelează peisajul social și economic al țării.
În cultura unei țări în care cultivarea și comercializarea cafelei reprezintă o veche tradiție, ceremonia cafelei ocupă un loc foarte important. Aceasta implică prăjirea boabelor de cafea și pregătirea cafelei fierte într-un vas asemănător cu ibriks-urile folosite la prepararea cafelei turcești.
Ceremonia durează câteva ore și începe cu pregătirea locului în care va fi preparată cafeaua. În anumite părți din Etiopia, femeia casei (sau o femeie mai tânără din gospodărie) efectuează sau participă la ceremonia de cafea de două până la trei ore de trei ori pe zi (o dată dimineața, o dată la prânz și o dată seara ). De asemenea, este obișnuit ca femeile să efectueze ceremonia atunci când primesc vizitatori în casă și în perioade de sărbătoare.
Ceremonia de cafea este considerată cea mai importantă ocazie socială din multe sate și este un semn de respect și prietenie pentru a fi invitat la o ceremonie de cafea. Oaspeții la o ceremonie pot discuta subiecte precum politica, comunitatea și bârfele. Există, de asemenea, o laudă abundentă pentru interpretul ceremoniei și pentru breasele pe care le produce.
Dincolo de socializarea pură, ceremonia cafelei joacă, de asemenea, un rol spiritual în Etiopia, care subliniază importanța culturii cafelei etiopiene. Cafeaua are o istorie lungă de asociere cu islamul și se spune că o transformare a spiritului are loc în timpul celor trei runde ale ceremoniei cafelei, datorită proprietăților spirituale ale cafelei.
Stăpâna casei, îmbrăcată în rochia tradițională albă cu marginile brodate în culori, presară ierburi aromatice sau flori parfumate pe jos. Începe să ardă tămâie pentru a îndepărta spiritele rele și continuă să ardă tămâie pe tot parcursul ceremoniei. Ea umple cu apă o cafea cu fund rotund, din lut negru (cunoscut sub numele de jebena) și o așază peste cărbuni fierbinți.
Apoi, gazda ia o mână de boabe de cafea verde și le curăță cu grijă într-o tigaie încălzită, cu mâner lung, asemănătoare cu wok. Boabele de cafea verde alese sunt de asemenea puse la prăjit într-o tigaie, deasupra unui foc sau tot pe cărbuni încinși. Acestea sunt amestecate periodic pentru a obține o prăjire cât mai uniformă, până când boabele capătă o culoare maronie sau chiar mai închisă, în funcție de gusturi. Măcinarea cafelei se face folosind un fel de mojar din lemn cu pistil, un bol mic, greu de lemn, numit mukecha (pronunțat moo-key-cha), iar pistilul „pestle” este un cilindru din lemn sau metal cu capăt contond, numit zenezena. Măcinatura rezultată mai degrabă grosieră se pune apoi peste apa fierbinte din vasul de lut și este lăsată până la prima fierbere.
După ce a fiert, este turnată în pahare sau căni ceramice sau din sticlă puse unele lipite de altele, astfel încât turnarea să se poată face fără oprire, într-o curgere continuă. Apoi, cel mai tânăr membru al familei îl va servi pe cel mai vârstnic invitat. Dacă doresc, invitații pot adauga zahăr în cafea; laptele nu se folosește niciodată. După ce gustă din prima ceașcă, oaspeții laudă pe stăpâna casei pentru pricepere și cafeaua pentru arome. După prima rundă de cafea, există de obicei două porții suplimentare. Cele trei porții sunt cunoscute sub numele de abol, ton și baraka. Fiecare porție este progresiv mai slabă decât prima. Se spune că fiecare ceașcă transformă spiritul, iar a treia porție este considerată o binecuvântare pentru cei care o beau.
Procedura descrisă mai sus este comună în Etiopia. Cu toate acestea, există unele variații. Acestea sunt cele mai frecvente: pe măsură ce cafeaua începe să se târască pe măsură ce este prăjită, gazda poate adăuga cardamom, scorțișoară și cuișoare în amestec. Restaurantele (în special cele din Vest) pot folosi o râșniță electrică pentru a accelera procesul de măcinare. Deși cafeaua este de obicei nefiltrată, unele hostes pot filtra printr-o sită cu ochiuri fine pentru a îndepărta terenurile. În mediul rural, cafeaua poate fi servită cu sare în loc de zahăr. În unele regiuni din Etiopia, se poate adăuga unt sau miere în bere. Gusturile de orz prăjit, alune, floricele sau cireșe de cafea pot însoți cafeaua.
În limba amharică folosită în Etiopia, cafeaua este numită buna.
Cafeaua din Etiopia se diferențiază printr-un gust fructat, floral, cu o aciditate ridicată și robustețe mica spre medie. Este considerată printre cele mai bune din lume, lucru care se datorează în mare parte altitudinii mari la care crește, dar și metodei de producție.
Principalele regiuni din Etiopia în care se produce cafea sunt: Harar, Sidamo și Limu.
În Sidamo se află cele mai multe ferme de cafea. De aici provine Yirgacheffe, o cafea cu note de citrice, textură ușoară și dulceață echilibrată. În Guji, o altă zonă din Sidamo, se spune că sunt cei mai buni prăjitori de cafea din lume. Cafeaua de aici are arome florale, de iasomie, și fructate de pepene galben și piersică sau de lămâie. Este foarte probabil ca în această regiune și în jurul acesteia să aibă originea cafeaua. Aici cafelele etiopiene cresc mai încet și, prin urmare, au mai mult timp să absoarbă substanțele nutritive și să dezvolte arome mai robuste pe baza condițiilor climatice locale și a solului. Cele mai distincte note aromatice găsite în toate cafele Sidamo sunt lămâia și citricele cu aciditate clară și strălucitoare.
O ceașcă de cafea din Etiopia nu se bea pe grabă în timp ce faci altceva. Este o experiență, o incursiune în viața și realitatea poporului etiopian și o călătorie către originile acestei băuturi. Se poate chiar spune că în această ceașcă se află istoria, cultura, geografia, economia și politica Etiopiei. Etiopia ne oferă unele dintre cele mai complexe cafele, cu arome senzaționale, de care nu ne mai săturăm. Unul dintre motive poate fi și faptul că, aici cresc natural mai multe tipuri de arbori, împreună, ale căror boabe, atunci când sunt adunate la un loc, oferă niște combinații fără de cusur.