În prezent, cafeaua este consumată aproape în fiecare țară, fiind o marfă deosebit de importantă atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Pe piața mondială cafeaua se situează pe locul doi, după petrol, în privința importanței economice. Cele mai importante piețe de negociat ale cafelei se află la New York și Londra.
Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea Arabica și Coffea Robusta. Originea denumirii ar proveni din regiunea Koffe, din podișul Etiopiei, unde au fost descoperite pentru prima dată plante de cafea și apoi introduse în lumea arabă. Cafeaua este produsă în peste 50 de țări de pe glob, principalul producător fiind Brazilia, urmată de Vietnam, Columbia, Indonezia și Mexic.
Liberica si Maragogype
sunt două dintre cele mai apreciate specii comerciale ale arborelui de cafea
Liberica
este originară din Africa. Soiul Liberica, are de asemenea o creştere rapidă şi este foarte bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie şi culoare de la brună la galbenă. Calitatea acestei specii de cafea nu este de calitate superiara, fiind de o calitate mediocră.
Maragogype
Soiul Maragogype provine din orașul cu același nume din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre speciile arabică şi liberica. Cu excepția dimensiunilor boabelor, el a păstrat caracterele speciei arabică deși randamentul acestui arbust este totuşi inferior. Creste la o altitudine variind între 600 şi 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie. În ciuda preferinţei unor consumatori, fiind totuși un hibrid, calitatea acestei cafele nu poate depăşi calitatea cafelei arabica.