O cafea surpriză
Unul dintre cele mai surprinzătoare soiuri pentru mine, este Panama Boquete.
Cafeaua din Panama este în general crescută în ferme mici, de familie, aflate la altitudini mari (pornind de la 100m), cu sol bogat vulcanic și cu un echilibru perfect intre umiditate și soare într-un climat tropical. Țara care a reușit să lege două oceane este considerată cea mai bogată din America Centrală. Calitatea înaltă a producției panameze este deosebit de apreciată de francezi și finlandezi iar majoritatea recoltelor ajung în țările lor. In aceste ferme mici din Panama, cafeaua este procesata, culeasă și spălată manual.
Boquete este o vale mică într-o cotitură a Cordilierilor Centrali, în vecinătatea impunatorului vulcan Baru. Boquete este o zona foarte specială, unde fermierii care se ocupă de cultivarea cafelei împărtășesc respect reciproc, camaraderie și solidaritate profesională.
Cafeaua de specialitate din Panama, tip Boquete SHB este o cafea care îmbină perfect aromele de dulce, caramel si fructe, arome preluate de la pomii fructiferi care înconjoara plantațiile de cafea din Panama.
De ce este specială cafeaua din Panama?
Orașul liniștit și frumos Boquete, este un oraș mic, cu o populație de aproximativ 1.000 de locuitori. Se află în regiunea Chiriquí, cunoscută si sub denumirea de „Valea Florilor și a Primăverii Veșnice”. Pe plantațiile mici, aproape de granița cu Costa Rica, la la aproximativ 60 km de aceasta, cafeaua arabica este cultivată în condiții ideale.
Datorită altitudinii de aproximativ 1300 de metri, climatul regiunii Boquete este mai rece. Pentru că abundă în frumuseți naturale, printre dominantele căreia se numără vulcanul activ din apropiere, Baru – cel mai înalt munte din Panama (3 475 m deasupra nivelului mării), este o destinație turistică frecventă. Un alt motiv pentru a vizita regiunea Chiriqui este cafeaua fantastică, considerată a fi una dintre cele mai bune din lume. Locul devine în ultimii ani o a doua locuință a multor pensionari din America de Nord și din Europa. Se raportează chiar, că până la 14% din populația locală sunt străini. Cenușa vulcanică îmbogățește solul din Chiriqui cu minerale și substanțe nutritive, grija fermierilor îl îmbogățește cu dragoste. Cel care caută plantații de cafea în zonă, va avea succes în doar câteva secunde. Toată lumea de acolo știe pe cineva care trăiește de pe urma cafelei. Locuitorii sunt mândri de ea – numai datorită grijii lor, cafeaua panameză și-a câștigat renumele mondial. Înaltei calități a cafelei din Chiriqui îi corespunde denumirea: SHG (stricty high grown) înseamnă că este cultivată la o altitudine de peste 1300 de metri, se coace deci mai lent și gustul ei este mai plin.
Din păcate, Panama s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, în special în ceea ce privește cultivarea cafelei. Investitorii străini au preluat din ce în ce mai mult din producția de cafea, ceea ce face mult mai dificilă găsirea de cafele delicate cu un caracter real în Panama.
EP (European Preparation) înseamnă că boabele verzi sunt sortate manual. În timpul acestui proces, boabele de cafea necalitative și materialul străin sunt îndepărtate
Cafeaua Panama Boquete SHG este procesată prin metoda spălarii. După recoltare, fermierii toarnă fructele întregi în rezervoare cu apă, unde le spală și separă fructele coapte de cele necoapte sau defecte. După aceea, cireșele sunt decojite în mașini speciale și trec în rezervoare de fermentație. Fermentează până la 36 de ore, îndepărtând, prin procese chimice naturale, straturile lipicioase și ambalajul pergamentului. În cele din urmă, boabele sunt uscate, sortate cu atenție și ambalate.
Panama reprezintă doar aproximativ 0,2% din producția mondială de cafea, dar aparține topului producătorilor de cafea premium.
Caracteristicile principale ale acestei cafele sunt:
– Aciditate citrica fina
– Corp fin
– Note de caramel si fructe
– Tipul de procesare: spălare
Datorită caracterului său complex și aromat, această cafea își are locul în topul gamei pentru gurmanzi. Corpul cu lumină medie este în armonie cu aciditatea bine echilibrată a gustului. Datorită prăjirii ușoare spre medii, se dezvoltă nuanțe de caramel dulce și fructat, care asigură un gust îndelungat. Corpul cremos completează echilibrul dat de dulceața specifică procesarii naturale.
Este absolut necesar să încerci această cafea deosebită și surprinzătoare pe care o găsești in magazinul nostru.