Câteva info neîndulcite despre Panama
În República de Panamá, climatul este fierbinte și umed, plajele lungi și albe, munții înalți și încețoșați. Țară care a reușit să lege două oceane este considerată cea mai bogată din America Centrală.Cafeaua panameză este dulce și echilibrată, cateodată având arome florale sau citrice, ușor accentuate și foarte placute gustului. Panama deține cateva soiuri mai deosebite precum Gheisa care sunt foarte scumpe. 🙂
Majoritatea cafelei produsă în Panama crește în zona vestică a provinciei Chiriqui unde clima și solul fertil îndeplinesc condițiile perfecte pentru creșterea cafelei iar altitudinile mari ale vulcanului Baru ajută la coacerea lentă a bobului de cafea. În aceasta provincie se cultivă îndeosebi diverse varietati de cafea Arabica precum Caturra și Typica. Fermele care dețin plantații de cafea sunt mici și medii și sunt in principal deținute de familii. Statul panamez are facilitați foarte bune pentru procesarea cafelei, facilitati care sunt în ajutorul crescătorilor de cafea. De asemenea, infrastructura bine dezvoltată sare în ajutorul producătorilor de cafea.
Cafeaua panameză are succes în competițiile mondiale pe bună dreptate. Calitatea sa se datorează solului vulcanic, bogat în nutrienți în care cresc arborii de cafea, precum și de vântul nordic, care creează un microclimat unic, care încetinește maturizarea cireșelor de cafea. Nu trebuie să uităm de recoltarea și procesarea foarte atentă a boabelor. Aceasta se efectuează de fermieri din decembrie până în martie.\r\n\r\nÎn prezent, cafeaua este cultivată la o altitudine de 1000-1600 de metri, în zonele Boquete, Volcán și Renacimiento. În ceea ce privește cafeaua, peste 80 la sută sunt Arabica (soiurile Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, Geisha, San Ramon, Pache, Mundo Novo), restul este Robusta. Producția din Panama reprezintă aproximativ un procent din piața mondială a cafelei.
Cafeaua panameză are succes în competițiile mondiale pe bună dreptate. Calitatea sa se datorează solului vulcanic, bogat în nutrienți în care cresc arborii de cafea, precum și de vântul nordic, care creează un microclimat unic, care încetinește maturizarea cireșelor de cafea. Nu trebuie să uităm de recoltarea și procesarea foarte atentă a boabelor. Aceasta se efectuează de fermieri din decembrie până în martie.
Cafeaua panameză are succes în competițiile mondiale pe bună dreptate. Calitatea sa se datorează solului vulcanic, bogat în nutrienți în care cresc arborii de cafea, precum și de vântul nordic, care creează un microclimat unic, care încetinește maturizarea cireșelor de cafea. Nu trebuie să uităm de recoltarea și procesarea foarte atentă a boabelor. Aceasta se efectuează de fermieri din decembrie până în martie.\r\n\r\nÎn prezent, cafeaua este cultivată la o altitudine de 1000-1600 de metri, în zonele Boquete, Volcán și Renacimiento. În ceea ce privește cafeaua, peste 80 la sută sunt Arabica (soiurile Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, Geisha, San Ramon, Pache, Mundo Novo), restul este Robusta. Producția din Panama reprezintă aproximativ un procent din piața mondială a cafele. În prezent, cafeaua este cultivată la o altitudine de 1000-1600 de metri, în zonele Boquete, Volcán și Renacimiento. În ceea ce privește cafeaua, peste 80 la sută sunt Arabica (soiurile Typica, Caturra, Catuai, Bourbon, Geisha, San Ramon, Pache, Mundo Novo), restul este Robusta. Producția din Panama reprezintă aproximativ un procent din piața mondială a cafelei.
Deoarece în aceasta tara cafeaua este cultivată la altitudini foarte mari, ce depăsesc 1500 metri, calitatea acesteia este renumită in toata lumea. Calitatea înaltă a producției panameze este deosebit de apreciată de francezi și finlandezi. Majoritatea recoltelor ajung în țările lor. Cu cât altitudinea este mai mare, cu atât cafeaua va avea o aromă mai intensă și un gust mai dulce. Totodată, altitudinea mare determină pastrarea în conditii optime a puritații și esenței gustului, rezultatul fiind spectaculos. Strictly Hard Bean (SHB) este o caracteristică recunoscută de organizațiile de specialitate din întreaga lume care atestă calitatea culturilor de cafea la altitudini mari.
Key Facts
– Piață de desfacere la nivel mondial: 0,07%
– Recoltarea: din Decembrie – Martie
– Procesarea: natural și prin spălare
– Soiuri cultivate: Arabica Caturra, Catuai, Typica, Geisha, Mundo Novo si un procent mic de Robusta.
– Locul deținut la nivel mondial la producția de cafea: 36
Arborii de cafea au crescut salbatic pe coasta Pacificului din Panama de foarte mult timp, insa abia la inceputul secolului XX a fost dezvoltata productia de cafea verde controlata si atent supravegheata de catre Organizatia Internationala a Cafelei.
REGIUNI PRINCIPALE UNDE SE CULTIVĂ CAFEA
Renacimiento – este cea mai nordică regiune a Panamei unde se cultivă cafea. In aceasta regiune se ajuge foarte greu si tocmai din acest motiv este foarte puțin cunoscută. Chiar la granița cu Costa Rica, plantațiile de cafea din Renacimiento se situează la înălțimi de până la 2000m, deasupra nivelului mării, avînd un mare potențial pentru o cafea curată și cu aciditate ridicată.
Boquete– este cea mai veche și cunoscută regiune de creștere a cafelei din Panama. Având un climat umed și răcoros, este locul de proveniență a celor mai scumpe soiuri de cafea din lume. Cu o paletă largă de arome de la cacao, la fructe si cu o aciditate relativ scăzută, subtilă, Boquete pare să fie regina plantațiilor de cafea și una din preferatele cunoscătorilor de cafea de specialitate.
Volcan – multe dintre fermele situate la mare înălțime sunt iîn această regiune. Ploile regulate și solul bogat din regiunea vulcanului Baru fac ca boabele provenite de aici să fie foarte complexe si dulci.
Cafeaua de specialitate din Panama, tip Boquete SHB pe care o gasiți la noi în magazin este o cafea care îmbină perfect aromele de dulce, caramel si fructe, arome preluate de la pomii fructiferi care înconjoara plantațiile de cafea din Panama.
O gasiti aici .
Livrăm zilnic în țară, de luni până vineri, prin curierat rapid în termen de 1-2 zile lucrătoare, iar la comenzi de peste 200 lei livrarea este gratuită.