Frumoasa si exotica Nicaragua
Nicaragua nu este pentru oricine, este pentru cei care vor sa se abată de la viața cotidiană în favoarea unei experiențe deosebite. Turistii vin in Nicaragua pentru a vizita vechile orase precum Granada, cu a sa impresionantă catedrală datând din 1543 sau vin pentru a explora jungla. Parte dintre turiștii care vin in Nicaragua vin pentru a lua parte la sarbatori metise (precum Mayo Ya cu surprinzătoare apariții ale trupelor de reggae) ori la procesiuni mistice, pentru a admira vulcanul Momotombo sau pentru a participa la o fiesta populară. Colonie spaniolă vreme de trei secole, Nicaragua și-a câștigat independența in prima jumătate a secolului al XVIII-lea, dar nu s-a dezis niciodată de tradiția sa hispanică, fapt ce se răsfrânge hotărâtor asupra culturii sale. Vechile orase nicaraguane, printre care Leon, au conservat arhitectura veche spaniolă, iar frecventele procesiuni religioase seamană cu ritualurile medievale, deși, între timp, au căpătat culoare locală, fiind evidente influențele afro-caraibiene dar și indigene.
Ce ai putea face in Nicaragua?
Păi ai putea să mergi la Canionul Samoto. care a fost declarat monument național în 2006, Împreună cu imprejurimile, rezervația ocupă peste 170 hectare si face parte din cele 78 de arii protejate ale statului Nicaragua. Prima oara canionul a fost explorat sistematic in anul 2004 de o echipa mixta de cercetatori din Nicaragua si Cehia. Datorită accesibilitatii cât și spectaculozității sale, canionul a devenit o atracție turistică de top, aici facându-se expediții de rafting, mountain hiking și climbing, lucru care a nemultumim iubitorii de natură, în prezent existând două asociații ce se ocupă de înlăturarea efectelor negative asupra canionului.
După ce termini cu canionul, poți încerca Vulcanul Telica. Telica se numără printre vulanii activi din Nicaragua și erupe periodic, cenușa lipsind de vegetație pantele conului. Potrivit datelor istorice perioada cea mai intensă a vulcanului a fost în epoca colonială. Dupa o perioadă de pauza, redevenit activ in 1999, Telica are în fapt șase conuri, cel mai înalt având înălțimea de 1.061 metri, dar și un crater dublu înalt de 700 metri și adâncimea căldării de 120 metri. Cea mai recentă erupție semnificativă a fost în 2015, erupțiile incluzând atît lava cât și gaze și cenușă ce a ajuns până deasupra orasului Leon, însă fara a produce pagube semnificative. Orașul Leon a fost fondat de spanioli in 1524, Leon (Santiago de los Caballeros de Leon) este al doilea oraș al țării ca marime din punct de vedere al populatiei. Păstrând multe dintre construcțiile coloniale care ii dau un farmec aparte, Leon adăpostește și una dintre cele mai vechi asezaminte de învățământ – Universitatea, înfiintata in 1813. În preajma orașului se afla una dintre frumoasele plaje ale tarii – Poneloya si zona geotermala San Jacinto cât si doi spectaculoși vulcani: Cerro Negro si Momotombo.
Alte obiective pe care nu trebuie să le ratezi, sunt:
- Situl arheologic Leon Viejo
- San Juan del Sur
- Insula Ometepe
- Vulcanul Masaya
- Granada
- Managua
What about the coffee?
America Centrală este de departe cea mai aromată zonă a lumii. Din toate țările central americane pleacă spre cele 4 zări cafele dintre cele mai diverse. Pentru un iubitor de cafea, o excursie în această zonă binecuvântată ar fi poate cea mai fericită surpriză.
Supraviețuind unui război civil și unui uragan devastator, Nicaragua continuă să producă printre cele mai prețioase cafele pe care le aduce în ceștile pasionaților.
Prima plantă de cafea a fost introdusă în Nicaragua în 1790 de către misionarii catolici. Din 1529 țara este colonie spaniolă, populația indigenă este în parte decimată, iar țara constant prăduită de pirați olandezi, francezi și britanici. Primele ferme de cafea cu scop comercial apar în Managua, capitala actuală a Nicaraguei.
Cafeaua devine treptat o parte foarte importantă în economia țării ajungând în prezent să constituie principalul export și principala sursă de venit pentru peste 400 mii de fermieri și familiile acestora. Dar traseul de la primele ferme la cafeaua de specialitate oferită în prezent de Nicaragua este unul zbuciumat, profund marcat de schimbări politice și dezastre naturale.
Din 1936 până în 1979 Nicaragua a avut la putere familia Somoza care cu susținere din partea Statelor Unite au instaurat un soi de dictatură. În această perioadă producția de cafea a crescut, dar s-a favorizat cantitatea în favoarea calității. Aproximativ 15% din totalul fermelor aparțineau familiei Somoza. În 1937 Frontul Sandinist, partid politic socialist, l-a răsturnat pe președintele Anastasio Somoza DeBayle printr-o lovitură de stat. A urmat un război civil sângeros care a lăsat țara în ruină. Industria cafelei a suferit major. Țăranii deveniți soldați cu forța au pierit în număr foarte mare, numeroase ferme au fost distruse sau abandonate. Fermele Somoza au fost confiscate de către Sandiniști și au înființat ENCAFE (Nicaraguan Coffee Company) drept singurul cumpărător și vânzător de cafea din Nicaragua. Mai mult, embargo-ul SUA asupra importurilor din Nicaragua a lovit și mai tare industria cafelei. În 1998 o nouă lovitură, uraganul Mitch a distrus mare parte din infrastructură și ferme. Acesteia i-a urmat criza cafelei din 1999-2003 și seceta din 2001. Băncile și fermele au încetat plata către lucrători, mii de fermieri au rămas fără sursă de venit și fără sursă de hrană. Sute de familii migrează către capitală unde locuiesc în condiții mizere în parcuri și de-a lungul drumurilor principale cerând ajutor social și servicii medicale.
În prezent, cele peste 45000 de familii care dețin mici ferme își câștigă existența din cultivarea și procesarea boabelor de cafea. Contribuția adusă de aceste mici afaceri este semnificativă, într-o țară în care rata șomajului depășește 50% din populație. Din numărul total de ferme, un procent de aprox. 95% sunt de mici dimensiuni (adică membrii familiilor lucrează direct, angajând ocazional zilieri, mai ales în perioadele de recoltă).
În această țară există 3 regiuni recunoscute pentru cafelele extraordinare pe care le produc: Jinoteca (sau Jinotega), Matagalpa și Segovia. Arborii de cafea se dezvoltă aici în sol vulcanic, în climat umed tropical și în vegetație luxuriantă. Majoritatea cafelelor din Nicaragua sunt shade grown (dezvoltate la umbra vegetației înconjurătoare), adică un procent de circa 95% și SHG (strictly high grown – crescute la altitudini de peste 1400 m).
95% din cafeaua cultivată în Nicaragua este crescută la umbră în pădurea tropicală unde clima este favorabilă. Cireșele de cafea sunt culese manual în perioada octombrie – februarie și apoi sunt, în cele mai multe cazuri, decorticate prin spălare.
Solurile vulcanice din Nicaragua oferă condiții excelente pentru arborii de cafea. O curiozitate a zonei sunt boabele Elefant sau Maragogype/Maragogipe. Acestea sunt cele mai mari boabe de cafea de pe planetă, planta fiind la rândul ei mult mai mare decât arborele tipic de cafea. Maragogype este o varietate de Cafea Arabica, și se crede că această cafea este o mutație spontană de cafea Arabica care s-a întâmplat în Maragogype, Bahia în Brazilia. Nicaragua Maragogype este una dintre originile rare ale pieței de cafea de specialitate. Iubitorii adevarati ai cafelei si expertii stiu deja ca Nicaragua se numără printre producatorii de top de cafea de înaltă calitate.
Producția nu este una foarte mare, deoarece soiul Maragogype este unul mai puțin fertil, dar oferă iubitorilor de cafea un gust excelent și o aromă atractivă. Aroma este parfumată, cu note de caramel, mango si ciocolată. Aciditatea este scăzută pentru o cafea din America Centrală, dar echilibrată în gust.
La noi o găsiți aici.
.