Câteva info neîndulcite despre Peru
Peru, deși este pe locul 9 în topul producătorilor mondiali de cafea, pare că nu are aprecierea pe care o merită pentru cafelele de bună calitate pe care le cultivă. Câteva dintre cele mai texturate si echilibrate cafele, cu note naturale de pământ și arome de plante cresc în fermele din Peru iar noi ne bucurăm foarte tare să vă putem oferi o cafea de foarte bună calitate din această țară,
Peruanii au inceput sa crească primele plante de cafea in jurul anilor 1700m și nu se știe sigur cum a ajuns cafeaua in Peru mai repede decât înaintea multor țări din America Centrală care de altfel ar fi fost mai aproape de originea plantei de cafea din Caraibe. Prima mențiune despre cafeaua crescută în Peru este făcută în anul 1895 de catre Journal of The Society of Arts, însă la acea vreme, cafeaua era destinată doar consumului domestic intern. Sfârșitul anilor 1800 a adus însă o boala nimicitoare în Indonezia și în țările înconjurătoare care a decimat producția de cafea din Asia. Ca urmare, cumpărătorii de cafea din Europa au început să caute alte surse de cafea pentru a satisface cererea tot mai mare de cafea și astfel au ajuns boabele de cafea din Peru în atenția întregii lumi.
In anii 1970 cafeaua era uscată în mori situate în majoritatea lor în zone portuare pentru a fi ușor transportată cu ajutorul navelor pe Pacific, la acea vreme, transportul naval era considerat ideal pentru rutele cafelei. Intre timp, situația s-a schimbat, Ministerul Agriculturii apelând în prezent la metode moderne și încurajând fermierii să se asocieze în cooperative. Astfel, cu ajutorul acestor cooperative în care s-au reunit atât cultivatorii de cafea cât și proprietarii de mori, cei care se ocupă de procesul de uscare a cafelei, precum și asociatiile care se ocupă de procesul de vânzare a cafelei, este mult mai facil accesul cafelei peruane pe piața mondială de cafea.
Peru cultivă cafea încă din secolul al XVIII-lea. Marea majoritate a cafelei de plantație este cultivată în zonele de pădure de către agricultorii mici, care adesea cultivă cacao și coca. Dacă ar exista un sprijin economic stabil și o situație economică, Peru ar fi cu siguranță unul dintre cei mai importanți producători. Una din cele mai probleme cu care se confruntă producătorii de cafea este lipsa infrastructurii și acest motiv pare că a determinat guvernul ca mare parte din investiții să fie direcționate către infrastructura rutieră. În același timp, eforturile guvernului se îndreaptă în căutarea și dezvoltarea de noi zone pretabile cultivării de cafea, în special în zonele din nord unde crește Arabica.
Cele mai răspândite soiuri de cafea pe care le găsim în Peru sunt varietăți de Arabica precum Typica, Caturra și Bourbon. Aproximativ 90% din cantitatea de cafea care se recoltează anual în Peru este produsă de cei aproximativ 120,000 de fermieri, a căror plantații sunt în medie de cca 2 hectare.

CE GUST ARE CAFEAUA DIN PERU?
Fermele situate la altitudini joase cum sunt cele din jurul orașului Nambale situat chiar la granița cu Ecuador produc o cafea de aciditate blandă, cu corp mediu și note usoare de nuci, flori și fructe delicate. Cu cât urci în altitudine, în Anzi, unde sunt fermele din Cusco sau Machu Picchu, boabele de cafea cresc în aciditate, au o puternic florală și o dulceață foarte bogată. Pentru aceste boabe se bat specialiștii în cafea si pe acestea vor să le prăjească și să vi le aducă în ceașcă.
Noi vă aducem boabele de cafea Peru Tres Mosqueteros SHG, cu corp intens, aciditate scăzută iar notele încântătoare de nuci, ciocolată neagră, malț și caramel o fac favorită pentru iubitorii de cafea cu note puternice.
Key Facts
– Piață de desfacere la nivel mondial: 2,4%
– Recoltarea se face din Mai până în Septembrie
– Procesarea: prin spălare
– Soiuri cultivate: Arabica Bourbon, Typica, Caturra, Pache, Catimor
– Locul deținut la nivel mondial la producția de cafea: 9
REGIUNI PRINCIPALE UNDE SE CULTIVĂ CAFEA
Zona de Nord – Piura, Lambaveque, La Libertad – Aproximativ 70% din cafea cultivată în Peru crește în zona de nord unde soiul predominant este Arabica. Majoritatea cafelei produsă aici este cafea crescută organic.
Zona centrală – Ucayali, Huanuco – La altitudini între 1200m si 2000m deasupra nivelului mării, cafeaua produsă în această zonă este, în cea mai mare parte, cafea crescută organic. Cafeaua produsă aici este o cafea elegantă, delicată, cu aciditate scăzută și cu o textură foarte bine structurată.
Zona de Sud – Madre de Dios – este cea mai mică regiune din Peru unde crește cafea. Cafeaua care crește aici este de regulă vândută amestecată, prin intermediul cooperativelor, ceea ce face foarte greoi procesul de identificare a trasabilității boabelor de cafea.
De fapt, pornind de-a lungul Anzilor la altitudini înalte, continuînd cu centrul țării care oferă condiții optime pentru creșterea cafelei, urmînd apoi micile ferme de cafea care sunt întinse de-a lungul coastei și chiar câteva care s-au stabilit in jungla peruană din sudul bazinului amazonian, vedem ca există puține regiuni din Peru unde NU se crește cafea 🙂
