Câteva info neîndulcite despre Kenya
Unele dintre cele mai aromate cafele, de o intensitate greu de egalat și cu o aciditate pronunțată, provin din estul Africii, din Kenya. Aromele sunt relativ ușor diferite de la regiune la regiune însă cele mai multe caracteristici care au facut atât de celebră cafeaua din Kenya, notele complexe de fructe, aromele dense de citrice, textura bogată, toate se regasesc în varietățile provenite din Kenya.
Doar aproximativ 330 de producători de cafea dețin suprafețe impresionante de teren, în jur de 15 hectare sau mai mult. Restul producătorilor, cei mai mulți, sunt producători mici care dețin cam două hectare de pământ fiecare. Acești producători mici sunt grupați în făbricuțe care aparțin unor societăți cooperatiste. Fiecare fabrică adună cireșe de cafea de la sute de mici astfel de producători până la un număr de chiar 1000 de producători.
În Kenya se cultivă soiuri de cafea Arabica, in special SL, K7 și varietăți de Ruiru.
Cea mai mare parte din producția de cafea din Kenya este pregătită pentru export iar boabele care se pregătesc să ia calea exportului, sunt procesate prin metoda spălării. Foarte puțină cafea, câteva selecții mici care se proceseaza natural, este păstrată pentru consum intern.
Odată procesată, cea mai mare parte din producÈ›ia de cafea este scoasă la licitaÈ›ie. LicitaÈ›iile sunt organizate săptămânal, printr-un sistem la care participă licitatorii împreuna cu exportorii de cafea. Exportatorii licitează de fapt mostre de cafea care au fost testate în săptămâna precedentă licitaÈ›iei. DeÈ™i aceastră metodă nu este cea mai simplă metodă pentru cei implicaÈ›i in industria cafelei, preÈ›urile la care se licitează cafeaua sunt mult mai mari decat la o piată obiÈ™nuită iar astfel producătorii de cafea sunt stimulaÈ›i să își îmbunătățească metodele agricole folosite astfel încât să crească calitatea propriilor producÈ›ii de cafea.Â
Key Facts
- Piață de desfacere la nivel mondial: 35,2%
- Recoltarea
- principală: din Octombrie până în Decembrie,Â
- secundară: din Aprilie până în IunieÂ
- Procesarea: prin spălare , procesare naturală pentru o cantitate mică
- Soiuri cultivate: Arabica SL28, SL34, K7, Ruiru 11, Batian
- Locul deținut la nivel mondial la producția de cafea: 18
REGIUNIÂ PRINCIPALE UNDE SE CULTIVÄ‚ CAFEA
Kenya este un cultivator foarte important de cafea Arabica de plantație, iar materialul săditor a fost adus aici în secolul al XIX-lea, din Etiopia. Plantațiile de cafea Arabica se află la altitudini înalte în jurul Muntelui Kilimanjaro.
Nyeri – Dominată de fabricuÈ›e È™i societăți cooperatiste, zonele din nord ale acestei regiuni în care ploaia vine foarte rar, sunt celebre pentru calitatea foarte înaltă a boabelor sale, în cea mai mare parte, varietati de soiuri SL.
Embu – Cu un sol vulcanic roÈ™iatic È™i cu doua sezoane ploioase, regiunea Embu este aglomerată în făbricuÈ›e si societăți cooperatiste care aduc boabe din cele mai variate soiuri.
Kirinyaga – Pe culmile Muntelui Kenya, altitudinile È™i cele două sezoane ploioase caracteristice zonei Kiriniaga, sunt perfecte pentru creÈ™terea cafelei de specialitate. Cel mai des intalnite varietăți în acestă zonă sunt SL 28 si SL34.
Espirito Santo – Este a doua cea mai mare regiune producătoare de cafea din Brazilia, 80% din cafeaua provenită de aici este Robusta. Se gasesc însă È™i câteva plantaÈ›ii de cafea în sudul regiunii, la altitudini mai mari de 1200m deasupra nivelului mării.
Meru – Pe dealurile estice ale Muntelui Kenya, Meru are un sol bogat în nutrienÈ›i iar ploile moderate care cad pe aceste dealuri ajută la creÈ™terea soiurilor de K7 si varietăți de SL.
Marsabit– ÃŽn aceasta regiune nu creÈ™te suficientă cafea pentru export însă este singura regiune din Kenya unde s-a gasit Rubiaceae salbatică. Astfel ca studiul acesteia si conservarea genelor plantei de cafea din aceste păduri va aduce un beneficiu cafelei din întreaga lume.
 Boabele de cafea din Kenya sunt considerate una dintre cele mai bune cafele de plantație de până acum, cu un gust bogat și complet, cu aromă delicată de fructe și o aciditate ideală
Arabica din Kenya oferă o gamă largă de arome. De la citrice, cireșe, mandarine la iasomie. Acest gust este întotdeauna bine echilibrat și moale catifelat. Localnicii cred că în cafeaua lor de plantație se ascunde puterea leului, eleganța girafei și viteza ghepardului. De asemenea, administrația locală consideră cafeaua o prioritate majoră și este total interzisă distrugerea plantațiilor de cafea .
De v-am facut curiosi, incercati cafeaua noastra din Kenya. Să va spun un secret: este preferata mamei. 🙂