Câteva info neîndulcite despre Brazilia
Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume. Deosebirile dintre soiurile crescute in regiuni diferite sunt destul de greu de gasit și din acest motiv este acceptat la un nivel larg ca Brazilia produce un soiuri de Arabica cu arome dulci naturale, aciditate scăzută și textură medie.
În anul 1920 Brazilia deținea aproximativ 80% din întreaga producție de cafea la nivel mondial. In timp ce alte țari se străduiau să crească producția de cafea, Brazilia a inceput sa aiba un trend decendent, în prezent producția de cafea a Braziliei a ajuns la un nivel de 35% din întreaga producție la nivel global dar chiar și în aceste condiții rămâne totuși cel mai mare producător de cafea din lume. Principalul soi crescut este Arabica cu diverse varietați ca Mundo Novo si Icatu.
După înghețul devastator din 1975, multi fermieri au decis să își stabilească noile plantații de cafea în Minas Gerais, un stat din sudul Braziliei care a devenit astfel principala zona de producție de cafea din țară, ajungând la un nivel de 50% din totalul producției de cafea din Brazilia. Doar în această zonă se produce aproximativ aceeași cantitate de cafea cât produce întreg statul Vietnam, al doilea mare producător de cafea din lume.
Astăzi sunt cca 300,000 ferme răspândite în întreaga țară de diferite marimi, de la 1/2 de hectar la peste 10,000 hectare. Brazilia consumă cam 1/2 din cafeaua pe care o produce 🙂
80% din cafeaua provenită din Brazilia este procesată natural. Acest tip de procesare presupune spălarea prin scufundare superficială a boabelor de cafea în cuve speciale pentru îndepartarea impurităților. Dupa aceasta spălare, boabele sunt mutate pe niste paturi speciale și lăsate să se usuce natural, sub căldura soarelui, vreme de două săptămâni. Sub căldura soarelui, boabele își pierd din strălucire și își micșorează dimensiunile. Dupa uscarea completă, boabele devin maro si isi reduc dimensiunile si mai mult. Ulterior, boabele de cafea sunt mutate în statiile de sortare.
In staÈ›iile de sortare (dry mill) este îndepărtată de pe boabele de cafea, acea coajă roÈ™ie care dă aspectul de cireașă si diversele straturi de piele care acoperă bobul de cafea până ce este dezvăluită boaba de culoare verde. Ulterior, boabele de cafea verzi sunt asezate pe mese care rotesc boabele pentru a fi sortate în funcÈ›ie de calitate (bună sau slabă) ori mecanizat, ori manual. Acestea sunt sortate în funcÈ›ie de marime, densitate, chiar si culoare.Â
Key Facts
– Piață de desfacere la nivel mondial: 35,2%
– Recoltarea: din Mai până în Septembrie
– Procesarea: natural, prin spălare (semi washed sau fully washed)
– Soiuri cultivate: Arabica Bourbon,Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu (80%), Robusta (4%)
– Locul deÈ›inut la nivel mondial la producÈ›ia de cafea: 1
Spre deosebire de alte state, recoltarea cafelei in Brazilia se face mecanizat folosind principiul – recoltarea întâi, sortarea mai târziu.
REGIUNIÂ PRINCIPALE UNDE SE CULTIVÄ‚ CAFEA
Cerrado – Relieful plat din zona Cerrano ajută foarte mult în recoltarea mecanizată a boabelor de cafea, aproximativ 90% din cafea provine din ferme mari care folosesc metoda procesarii naturale a cafelei.
Sao Paolo State – Mogiana este cea mai cunoscută regiune din Sao Paolo. Fiind o regiune destul de uscată, mare parte din soiul Arabica procesat natural provine de aici.
Bahia – dintre cele mai mai bune boabe Arabica din Bahia provin din regiunile Chapada Diamantina si Planalto. Producătorii din zona de sud cultivă Robusta în ferme mari care folosesc pe scară largă mecanizarea.
Espirito Santo – Este a doua cea mai mare regiune producătoare de cafea din Brazilia, 80% din cafeaua provenită de aici este Robusta. Se gasesc însă È™i câteva plantaÈ›ii de cafea în sudul regiunii, la altitudini mai mari de 1200m deasupra nivelului mării.
Matas de Mina – jumatate din fermele din această regine muntoasă sunt ferme mici care recoltează o dată pe an. La altitudini de până la 1200m deasupra nivelului mării, cafeaua creÈ™te la temperaturi ceva mai mici, iar aroma sa este puternică, cafeaua este tare, dulce È™i de o aciditate medie.
Sul de Minas – Altitudinile mari de până la 1600m deasupra nivelului mării, cu temperaturi mai calme, dau boabelor de cafea arome citrice, florale iar calitatea acestora nu fac decît sa confirme părerea celor mai mulÈ›i care spun că de aici provine cea mai bună cafea din Brazilia.
Boabele de cea mai bună calitate sunt exportate apoi în întreaga lume, in saci de protecție din iută, sau din in amestecat cu plastic ori in saci cu vacuum. Sacii de cafea cântăresc aproximativ 60-70 kg fiecare.
Din sudul Americii, cu mîna pe inimă, putem spune ca si pentru noi cafeaua Brasil este una dintre cele mai apreciate si aromate cafele.