Robusta si Arabica
Cele mai apreciate două specii comerciale principale ale arborelui de cafea sunt Arabica și Robusta.
Arabica
Cafeaua Arabica, originară din Africa, crește în arbori și este mai dificil de crescut decât Robusta dar are un gust mai bun și prin urmare un preț mai mare pe piață. Este una dintre cele mai apreciate si răspândite soiuri de cafea. Cireșele sale, de formă alungită, de calitate superioară, au o culoare verzuie-albăstruie. Acest soi de cafea are nevoie de un sol bogat în minerale si de o temperatură constantă de peste 20 grade Celsius. Acestă cafea are o aromă mai rafinată și un gust mai bun decât alte soiuri iar tăria medie este obţinută în exclusivitate din varietăţi ale soiului arabica, provenite din America Centrală şi de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia.
Robusta
Cafeaua Robusta creste pe un arbust sau o viță, cu randamentul producției mai mare. Este o cafea care este foarte rezistentă si care crește mai rapid decât concurenta sa, Arabica. O găsim foarte răspândita in Indonezia, Africa și India. Spre deosebire de cafeaua Arabica, Robusta este o cafea mai puțin pretențioasă la mediile climatice și este foarte rezistentă la daunători și la boli. Boabele acestei specii de cafea au o formă neregulată, sunt mici si au o şi culoare maro – gălbuie. Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât arabica şi este pe larg folosită în gama de cafea solubilă.