Ingrediente
- 1 espresso proaspăt
- lapte proaspăt
Opțional
- praf scortișoară
- pudră de cacao
- zahăr
- siropuri de aromatizare
Preparare
Cafeaua cu lapte, cu toate versiunile acesteia, are o istorie veche de sute de ani. Inițial, oamenii obișnuiau să consume cafeaua neagră, simplă, preparată doar cu apă fierbinte și boabe de cafea măcinate. Odată ajunsă în Imperiul Otoman, aroma cafelei a fost amplificată de tot felul de condimente, printre care scorțișoară, cuișoare, anason sau cardamom. Mai târziu, prin secolul al XVI-lea, un medic francez a venit cu ideea să adauge lapte în cafea și a început să o recomande pacienților lui. Așa a luat naștere „café au lait”. Abia un secol mai târziu, tot în Franța, s-a răspândit obiceiul de a adăuga zahăr în cafea. Așadar, aflăm că tradiția cafelei cu lapte este chiar mai veche decât cea a cafelei îndulcite. Sunt multe preparate pe bază de cafea cu lapte, câteva se pot confunda ușor și le vom povesti pe toate pe rând. Astazi însă ne oprim la preferata Dianei, Caffee Latte!
Caffe Latte (numit adesea Latte, pe scurt) este un preparat originar din Italia, pe bază de espresso și lapte fierbinte sau rece. Îndulcirea este opțională. O proporție ideală ar fi o treime espresso și două treimi lapte, dar cantitățile pot varia în funcție de diferite zone geografice. Gustul este unul blând, delicat, iar italienii o consuma exclusiv la micul dejun.
Latte are în compoziţie espresso proaspăt preparat, pe care il puteti face din orice cafea proaspăt râșnită. Vă sugerez astăzi să încercați Honduras, mai ales ca săptămâna aceasta este la ofertă. Pe langa espresso mai aveți nevoie de lapte spumat.
1.Pregătiţi o porţie de expresso într-o ceaşcă de Caffe Latte.
2. Folosind o lingură, reţineţi spuma formata la suprafata laptelui spumat şi turnaţi două treimi din cantitate în ceaşca de Caffe Latte.
3. Turnaţi deasupra restul de lapte spumat.
Dacă doriți puteti folosi diverse condimente sau siropuri de aromatizare.
Poftă bună!