Ingrediente
- 1 espresso proaspăt preparat din Guatemala Huehuetenango
- 2 cupe de înghețată de vanilie
Decor
- praf de scorțișoară
- pișcoturi
- frunze de mentă
- chipsuri de ciocolată
Preparare
Cu sufletul deschis mărturisesc că sunt o dependentă iremediabilă de dulce. Orice aș face nu mă pot abține de la dulce, cei care mă cunosc știu asta așa că ce pot cel mai bine să fac decât să vă propun o rețetă … dulce 🙂 furată de la italieni.
Ca și cele mai bune delicii italiene, Affogato este o lectie de simplitate. În forma sa clasică, este mixul perfect a două esențe delicioase: espresso și înghetata. Astfel, Affogato este soluția perfectă pentru dilema cafea sau dessert post-mâncare sau pentru scaderea glicemiei din mijlocul după-amiezii.
Cuvântul “Affogato” se traduce literalmente cu “înecat” în italiană, referindu-se la înghetata rece care este înecată de espresso fierbinte.
La bază însă, Affogato-ul perfect este menit să fie ușor și delicios, deci este mai puțin o rețetă și mai mult un stil de pregătire. În versiunea sa clasică, Affogato începe cu o singură bucată de înghețată de vanilie într-un vas răcit sau castron mic. Scopul nu este acela ca espresso să topească imediat înghețată (deci este obligatoriu să avem un pahar racit în prelabil) dar să coboare pe margini și să inunde partea de jos a paharului. Două shot-uri de espresso (sau, în mod alternativ, o cafea foarte puternică făcută într-o presă franceză sau AeroPress) turnate direct peste înghețată și imediat servită.
Să aveți poftă!