Mică introducere
Cele mai renumite regiuni ale lumii pentru plantațiile de cafea sunt Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Sulawesi, Peru, Rwanda. Etiopia este locul de nastere al cafelei – orasul Kaffa – de unde vine si denumirea de ”cafea”. Experții sunt de acord că este imposibil să se stabilească care boabe sunt cele mai bune, deoarece alegerea este supusă preferințelor personale. Însă din cele peste cincizeci de țări producătoare de cafea, Columbia se distinge prin faptul ca produce în mod constant boabe de cafea de înaltă calitate. Primele plantații de cafea s-au înființat în Columbia la sfârșitul anilor 1700 iar astăzi Columbia este al treilea exportator de cafea din lume.

Geografia
Cel mai lung lanț muntos continental din intreaga lume, Anzii, se intinde de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud. Pe măsură ce Anzii pătrund în Columbia, ei se împart în trei ramuri sau “cordilleras”, cum le numesc columbienii. O ramură se întinde de-a lungul coastei Pacificului, a doua se trece prin mijlocul țării, iar a treia ramură ajunge pana in Venezuela. Munții și platourile înalte prezente in Columbia oferă altitudinea ideală plantațiilor de cafea.
Soiul vulcanic
Azufral, Cerro Bravo și Petracas sunt doar trei dintre cei peste 12 vulcani prezenți în munții din Columbia. Unii dintre acești vulcani sunt chiar activi, majoritatea însă sunt stinși, iar singura dovadă a activității lor trecute este solul negru și bogat care și acoperă. Acest sol bogat în nutrienți contribuie, în mod special, la calitatea deosebită a cafelei columbiene.
Plantațiile mici
Vecinul Columbiei, Brazilia, cel mai mare producator și exportator de cafea, are majoritatea producției realizată de companii foarte mari, în care totul, de la plantare până la recoltare este mecanizat. Această producție în masă duce la o utilizare excesivă a îngrășămintelor chimice și la o slabă selecție a boabelor de cafea. Fructele necoapte nu sunt eliminate în timpul procesării și calitatea cafelei este afectată.
Spre deosebire de Brazilia, plantațiile din Columbia sunt, cel mai adesea, mici ferme de familie. Producătorii de cafea acordă o atenție specială plantațiilor, culesului și prelucrării, de cele mai multe ori operațiile sunt făcute manual, lucru care face ca boabele de cafea din Columbia să fie mai scumpe, însă calitatea lor deosebită compensează costurile.