Cum alegi o cafea de specialitate?
Atunci când cumperi un produs, fie că e o roșie, că sunt fructe, că e pâine, îl iei, îl miroși, îl pipăi, pui mana pe el să îi simți textura iar la final, îl alegi pe cel care iți place cel mai mult. Însă nu toate alimentele pot fi expuse astfel încât să fie gustate, pipăite, mirosite, etc. Si cu cafeaua este la fel. Și atunci se naște întrebarea, cum o cumperi? Cum o găsești pe cea mai bună?
DATA RECOLTEI
Este una dintre cele mai importante informații de pe eticheta cafelei de specialitate. Ca și la vinuri, data recoltei este foarte importantă. O recoltă proaspată înseamnă o calitate mai bună a cafelei. Si asta deoarece cafeaua fiind un aliment cu textura lemnoasă care este supusă deshidratării, în timp aceasta își pierde proprietățile și își pierde aromele. O cafea bună este o cafea proaspătă.
SPECIA DE CAFEA
Cu siguranță, una din cele mai importante informații despre cafea este specia de cafea. Arabica și Robusta sunt printre cele mai cunoscute specii de cafea însă nu sunt singurele. Stim cu toții ca specia de cafea Arabica este general acceptată ca fiind cafeaua de cea mai bună calitate, cu arome puternice si mai dulce. Cafeaua Robusta este de o calitate mai slabă din punct de vedere calitativ dar este mai rezistentă și mai ușor de cultivat.
ÎNĂLȚIMEA
la care este cultivată cafeaua își pune amprenta asupra boabei de cafea prin densitatea structurii acesteia. La înălțimi mai mari, aerul mai rarefiat permite boabe bogate în arome intense. Cele mai bune cafele sunt cele cultivate la înălțimile cele mai mari.