Hai să gustăm!
Atunci când cumperi un produs, fie că e o roșie, că sunt fructe, că e pâine, îl iei, îl miroși, îl pipăi, pui mana pe el să îi simți textura iar la final, îl alegi pe cel care iți place cel mai mult. Însă nu toate alimentele pot fi expuse astfel încât să fie gustate, pipăite, mirosite, etc. Cu cafeaua este la fel. Și atunci se naște întrebarea, cum o cumperi? Cum o găsești pe cea mai bună?
PROCESAREA
Tot în zona informațiilor importante și furnizate de prăjitorii pe etichetă, este tipul procesării. Spălată – boabele sunt scoase din cireașă și spălate cu apă din belșug, apoi puse la uscat imediat. Rezultă cafele “curate” cu arome clare și ușor identificabile, naturală – boabele sunt lăsate la uscat împreună cu cireșele și separate ulterior. Rezultă cafele mai dulci cu o aromă specifică, ce acoperă ușor celelalte note, honey – varianta de mijloc, boabele sunt lăsate parțial în cireașă, după care sunt spălate. Rezultă o cafea dulce, cu arome destul de clare.
NOTELE DE GUST
Invariabil, toate etichele conțin referințe la notele de gust. Notele de gust sunt printre informațiile cele mai puțin importante, dar necesare din punct de vedere comercial. Cei mai mulți băutori de cafea nu au educația și experiența necesară identificării notelor de gust la acest nivel de detaliu. Asta este pentru cunoscători și e normal să fie așa, pentru că specializarea gustului este un proces de educare serios și îndelungat. Notele de gust sunt aromele preluate de către boabele de cafea de la pomii fructiferi care se află în preajma arborilor de cafea.
PUNCTAJUL
Dacă o cafea este numită cafea de specialitate, eticheta ei ar trebui să conțină numărul de puncte, cel puțin 80. Nu toată cafeaua proaspăt prăjită este de specialitate. Punctarea cafelei este un proces costisitor pe care unii fermieri nu și-l permit, prin urmare e posibil să bei o cafea de origine proaspăt prăjită la fel sau chiar mai bună decât una marcată ca fiind de specialitate.