Cafeaua de specialitate
Cafeaua Single Origin sau cafeaua de origine este caracterizată în primul rând prin trasabilitate. Ca si în cazul „single malt” sau „single vineyard”, știi exact care este regiunea/plantația din care au fost recoltate boabele. Și asta pentru o cafea este foarte important, căci fiecare zona și altitudinea la care se află plantația conferă boabelor de cafea o aroma distinctă, în unele cazuri chiar unică.
Aroma boabelor de cafea este dată de câteva chestiuni foarte importante – de climatul specific al regiunii respective, de altitudine, de solul din care își extrag seva arborii de cafea, de modalitatea de cultivare, condițiile de recoltare și de procesare și dincolo de toate, de răbdare. Pentru ca boabele de calitate se culeg bob cu bob.
Deoarece cafeaua este cel mai adesea cultivată în zone deluroase / muntoase, utilizarea pe scară largă a mașinilor de recoltat mecanice nu este posibilă și obișnuită. Astfel, cireșele de cafea coapte sunt de obicei culese manual, cu excepția Braziliei, unde peisajul mai plat și mărimea imensă a câmpurilor de cafea permit utilizarea mașinilor de recoltare.
Cafeaua este recoltată în două moduri: recoltarea concomitentă a tuturor cireșelor de pe ramuri (toate cireșele sunt indepărtate de pe ramură în același timp, indiferent de gradul de coacere, cu ajutorul mașinii sau manual) și selecționate (numai cireșele coapte sunt recoltate și sunt culese manual – o abordare consumatoare de timp, intensivă și costisitoare, utilizată în primul rând pentru cele mai bune soiuri Arabica).
Arborii de cafea au o producție medie între 2 și 4 kilograme de cireșe și un culegător bun poate recolta între 45 și 90 de kilograme de cafea pe zi, rezultând între 9 și 18 kilograme de boabe de cafea.