legendele cafelei
Cea mai cunoscută legendă spune că boabele de cafea au fost descoperite in Ethiopia de o turmă de … capre. Se pare că un pastor a observat cum caprele sale deveneau foarte energice dupa ce mâncau niște boabe roșii. De curiozitate, păstorul a încercat și el niște bobițe magice și a observat că acestea aveau același efect și asupra lui. Cu o mână de bobițe în mână, păstorul a fugit la o mănăstire să le arate preoților marea lui descoperire însă aceștia au aruncat bobițele în foc spunând despre ele că sunt lucrătura diavolului. Câteva minute mai târziu însă, aromele de boabe de cafea aruncate în foc au început să le gâdile nasurile astfel încât nu a mai durat mult până să se nască prima cafea. Se pare ca am avut noroc cu caprele..
Ca băutură caldă este preparată din secolul al X-lea, de când renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua în chip de medicament.
Din cafea etiopienii produceau chiar un fel de vin, prin fermentarea în apă a boabelor uscate.
Originea cafelei se pare de altfel că ar fi o zonă a Etiopiei numită Kaffa, de unde se răspândeşte în Arabia, Yemen şi Egipt.
Un motiv ar fi similitudinile fonetice, dar o altă teorie sugerează că ar fi vorba despre originea cuvântului în arabescul ”quahwek”, care înseamnã chiar ”stimulent”.
O altă versiune de legendă înfățișează un derviş exilat în deşert. O voce îi şopteşte să consume fructul, pe care încearcă în zadar să-l înmoaie în apă. Bând pur şi simplu lichidul, crede că este un semn de la Allah că a supravieţuit şi recomandă tuturor reţeta.