Știați că?
Termenul „cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima dată în 1974 de Erna Knutsen într-o ediție a revistei Tea & Coffee Trade Journal. Acest termen descrie boabele cu cea mai bună aromă care este produsă în microclimate speciale.
Termenul de cafea de specialitate a fost extins pentru a include toate etapele de manipulare și preparare a cafelei, de la cultivare și recoltare pană la prăjire și preparare. Boabele cafelei de specialitate necesită manipulare și tratament special pentru a oferi consumatorului cea mai bună experientă.
Cafeaua de specialitate trebuie să treacă prin anumite evaluări, are un standard în spatele cuvintelor și are nevoie de un tratament excepțional, de la plantare la servire. Cafea de specialitate înseamnă „cea mai bună dintre cele mai bune”.
Calitatea solului
De obicei, aroma cafelei se atribuie varietății sau modului în care a fost prăjită, dar poate mai important este spun specialiștii, ca solul / terroirul are o influență speciala. Plantele de cafea absorb, din sol, cantități mari de azot, fosfor, potasiu, calciu și magneziu, precum și cantități reduse de zinc, fier și mangan. Toate aceste substanțe nutritive esențiale permit plantei să crească, să reziste la boli și să producă fructe/cireșe de cafea în care se regasesc o cantitate mare de cofeol, uleiul care conferă aroma și gust boabelor de cafea. Abundența sau lipsa de nutrienți influențează semnificativ aroma si gustul cafelei.
Altitudinea
La peste 1200 de metri aerul începe să se rarefiaze iar temperatura și presiunea atmosferică scad treptat. Plantele de cafea cultivate în aceste condiții cresc lent și produc boabe de cafea cu un profil de aromă complex. De exemplu, boabele de cafea culese dintr-o plantație aflata la 900 de metri tind să fie usoare, acide și cu note de pământ, în timp ce boabele de cafea de pe plantatiile de înaltă altitudine sunt corpolente, dulci, cu arome care variază de la ciocolată si nuci, la arome florale sau fructate.
Cantitatea de precipitații
Arborii de cafea cresc în zona denumita “Belt Bean” sau, cu alte cuvinte, între Tropicul Cancerului și al Capricornului, unde sezoanele ploioase și uscate sunt distincte. Plantele de cafea au nevoie, in timpul perioadei de creștere, de o cantitate mare de precipitatii, între 1500 și 3000 de milimetri, pentru a produce aproximativ 4.5 kg de fructe. Insuficiența ploilor face ca boabele de cafea să fie puține, mici si cu aroma slabă.