Câteva info neîndulcite despre cafeaua din Burundi
Cultivând cafea de la soiuri cu note delicate, florale sau de citrice dulci la note de ciocolată sau nuci, Burundi oferă câteva soiuri distinctive de cafea, însă, diversitatea boabelor a trezit și interesul distribuitorilor și consumatorilor de cafea de specialitate.
Cultivarea și producția de cafea a început în Burundi pe la inceputul anilor 1930, însă a durat o vreme destul de îndelungată până ce soiurile sale încântătoare de cafea au ajuns pe radarele cunoscătorilor cafelei de specialitate. Datorită mediului politic instabil și schimbărilor climatice precum și a faptului că Burundi este o zonă închisă, producătorilor de cafea nu le este întotdeauna ușor să găsească drumul către cumpărătorii de cafea, fără să facă rabat de la calitatea cafelei. Dacă Robusta este cultivată doar în anumite zone și în cantități mici, majoritatea cafelei cultivate si recoltate în Burundi este Arabica washed Bourbon, Jackson sau Mibirizi, crescute organic și asta (spre norocul nostru) deoarece nu există fonduri alocate agriculturii destinate folosirii fertilizatorilor chimici sau a pesticidelor .
Burundi Coffee Key Facts:
– Piață de desfacere la nivel mondial: 0,14%
– Cultivarea: din Februarie până în Iunie
– Procesarea: prin spălare (Washed)
– Soiuri cultivate: Arabica Bourbon, Jackson, Mibirizi (96%), Robusta (4%)
– Locul deÈ›inut la nivel mondial la producÈ›ia de cafea: 30
Cateva boabe senzaționale
Izolată geografic, fiind confruntată cu presiunea demografică si cu resurse răspândite, Burundi este una dintre cele mai sărace țări din Africa și din lume dar și o țară devastată de conflicte interetnice foarte sângeroase. Burundi, oficial purtând numele de Republica Burundi, este o țară în zona Marilor Lacuri din Africa. Anterior a purtat numele de Urundi (cealaltă Rwanda), după cum coloniștii belgieni când se refereau la acel teritoriu. Vecinii statului Burundi sunt, Rwanda la nord, Tanzania, la sud și est și Republica Democrată Congo la vest. Deși este o țară continentală, Burundi are o mare parte din teritoriu adiacentă lacului Tanganyika. Numele modern al țării este derivat din dialectul bantu, Kirundi.
Având în vedere stabilitatea politică precară din țară, nu este surprinzător faptul că Burundi este unul dintre cele mai sărace state din lume. Economia se bazează în principal pe agricultură și aproape 90% din populație lucrează în acest sector. Principalele produse agricole sunt cafeaua, ceaiul și bumbacul. Dar veniturile realizate din exportul acestor produse au suferit datorită prețurilor scăzute de pe piața mondială.
Cele aproximativ 800,000 mici ferme de cafea, dețin în medie fiecare aproximativ 200-300 arbori de cafea. Întrucât creșterea cafelei nu le oferă necesarul pentru a putea supraviețui, aceste mici ferme nu se ocupă exclusiv de cafea, ci agricultura lor este împărțită și altor produse agroalimentare care să le asigure producătorilor necesarul de care au nevoie pentru a putea supraviețui.
Crescătorii de cafea, după recoltă, livrează boabele de cafea catre staÈ›iile de sortare si spălare. Aceste staÈ›ii sunt administrate de aÈ™a numitele Sogestals (Sogestal este prescurtarea de la Sociétés de Gestion des Stations de Lavage), firme de management deÈ›inute de catre stat în parteneriat (sau fară) cu investitori privaÈ›i, care se ocupă de toate aspectele logistice de transport È™i comert. Există peste 160 de astfel de staÈ›ii de spălare care înconjoară zonele deluroase unde creÈ™te cafeaua, staÈ›ii care spală cafeaua în containere speciale.Â
Boabele de cafea se scufundă în aceste containere umplute cu apă si se lasă la fermentat in intervale cuprinse între 12-72 ore, până când cade învelișul care acoperă boabele. Câteodată este necesară și o a doua spălare. Dupa ce pulpa ce acoperă boabele este îndepărtată, acestea sunt boabele de cafea sunt lăsate la uscat, în soare, în paturi speciale, între 4-10 zile. Dupa această perioadă, boabele sunt sortate manual pentru a fi înlăturate cele care nu sunt de calitate (boabele sparte, cele neuscate sau care au defecte).
REGIUNI PRINCIPALE UNDE SE CREȘTE CAFEA
KIRIMIRO, în apropiere de Gitega, este o zonă din centrul țării. Dintre toate Sogelstals-urile din Burundi, cele care se ocupă de această regiune au stațiile de spălare situate la cele mai înalte altitudini dintre toate stațiile de spălare din țară.
KAYANZA este o altă regiune importantă în cultivarea cafelei, este localizată în nordul statului Burundi, în apropierea graniței cu Rwanda. Boabele de cafea din această regiune sunt de regulă boabe de cafea de o foarte bună calitate.
MUMIRWA este o altă regiune importantă în cultivarea cafelei, de unde provine și cafeaua noastră Burundi Bujumbura situată în zona de vest, în apropierea muntelui Kumugarru și la sud-vest de Kibira National Park. Altitudinile înalte din aceasta regiune ofera condițiile perfecte pentru cultivarea cafelei.
Bujumbura este fosta capitală a statului Burundi. Orașul este situat în vestul țării, într-o importantă regiune agricolă, pe malul lacului Tanganyika.
Orașul concentrează aproape întreaga activitate industrială a țării (prelucrarea cafelei, a peștelui, textile, ciment, pielărie, bere, mobilă etc.). Este de asemenea principalul centru comercial, financiar, universitar (din 1960) și nod de comunicații al statului, precum și cel mai important port pe lacul Tanganyika.
Clima si terroirul din această regiune sunt excelente pentru cultivarea cafelei. Solul vulcanic bogat în nutrienți precum azotul de care cafeaua are nevoie si cei 1200mm de precipitatii anuale, creeaza un mediu propice cultivării cafelei.
Ca note de gust, în cafeaua de specialitate Burundi Bujumbura AA predomină aromele de lămâie, mandarine, caramel și prune care îți gâdilă simțurile.